Inverdan genomineerd voor Gulden Feniks 2012

Artikel geplaatst op: 4 april 2012

Het nieuwe centrum van Zaandam is genomineerd voor de Gulden Feniks 2012 in de categorie Gebiedstransformatie. Van de negen inzendingen in deze categorie bleef Inverdan over als kanshebber voor de prijs, samen met de projecten Katendrecht in Rotterdam en Transvaalbuurt in Amsterdam.


De winnaar wordt op 6 juni 2012 bekendgemaakt op de vastgoedbeurs Provada in de Amsterdamse RAI.

Wethouder Robert Linnekamp is blij met de waardering die uit de nominatie spreekt: ‘We willen als gemeente een onderscheidend stadscentrum neerzetten. Een stadscentrum dat past bij Zaanstad, met respect voor het bestaande. Uit de positieve reacties van pers en publiek en uit de nominatie door een vakjury blijkt dat we in die opzet slagen. Het is een compliment voor iedereen die zich heeft ingezet en inzet voor het programma. En het is een stimulans om voort te gaan op de ingeslagen weg, bijvoorbeeld aan de westkant van het station.’

Tachtig inzendingen
De Gulden Feniks is een prestigieuze prijs die al twaalf jaar wordt uitgereikt door de onafhankelijke stichting Nationaal Renovatie Platform (NRP) voor de beste renovatie- en transformatieprojecten van Nederland. De Gulden Feniks 2012 kent drie categorieën: Renovatie, Transformatie en Gebiedstransformatie. In de jury zitten gerenommeerde stedenbouwkundigen en autoriteiten op het gebied van vastgoed, gebiedsontwikkeling en duurzaamheid. Voorzitter is Karin Laglas, decaan Bouwkunde van de TU Delft.

De jury heeft uit de 80 inzendingen in totaal tien projecten geselecteerd: vier projecten in de categorie Renovatie, drie in de categorie Transformatie en drie in de categorie Gebiedstransformatie. Uniek aan de Gulden Feniks is het integrale karakter van de prijs. Het gaat om de culturele waarde, duurzaamheid, functionele kwaliteit, maatschappelijke waarde, economische aspecten, innovatie en technische uitvoering. Geen enkele andere prijs is zo veelzijdig van opzet.

Vindingrijkheid, vakmanschap en liefde
De jury was zeer te spreken over de ingezonden projecten. “Ze waren kwalitatief van hoog niveau en geven een fraai beeld van wat er het laatste jaar in de gebouwde omgeving in Nederland teweeggebracht is. Wat bij alle genomineerde projecten opviel, was met hoeveel vindingrijkheid, vakmanschap en liefde voor de bestaande, gebouwde voorraad alle betrokken partijen zich van hun taak gekweten hadden. En juist die ingrediënten en oog voor detail maakten het de jury knap lastig de nominaties te bepalen. Over de hele linie waren de projecten die bezocht werden indrukwekkend en stemden zonder uitzondering tot nadenken. En precies dát is waar het om te doen is: de Gulden Feniks is een prijs die laat zien hoe we excellent kunnen omgaan met de bestaande gebouwde voorraad.”