Extra afslag omgeving Provincialeweg en Guisweg

Artikel geplaatst op: 18 november 2012

Wethouder Dennis Straat voorziet dat er een mooi pakket voor Zaanstad aankomt in het kielzog van een verbindig tussen de A8 en A9. Er is dan een extra afslag van de snelweg nodig voor verkeer uit het westen en de plek die het meest voor de hand ligt is bij de omgeving Provincincialeweg en Guisweg.


Straat citeerde uit gesprekken tussen Zaanstad en het ministerie, waarbij hij zei wel voorzichtig te moeten zijn, want de besprekingen zijn in een pril stadium. Als het gaat zoals hij hoopt bereikt Zaanstad met de aansluiting van de twee snelwegen meer dan tevoren gedacht is.

De oorzaak is het te krap bemeten knooppunt Zaandam. Als verkeer vanuit het westen makkelijk op de A8 kan komen, dreigt het knooppunt overbelast te raken. Een deel van dat verkeer, met bestemming Zaanstad, wil wel eerder van de snelweg af maar kan dat niet. Rijkswaterstaat zou daarom geintresseerd zijn in het maken van een tweede afslag bij de Provincialweg, waar die er nu alleen voor verkeer vanuit de andere richting is. Door het afvangen van lokaal verkeer bespaart het Rijk een dure ingreep op het knooppunt.

Ook als de aansluiting tussen A8 en A9 er niet komt raakt het knooppunt op termijn overbelast en kan volgens Straat een extra afslag de oplossing zijn.

Zaanstad heeft veertien miljoen klaar liggen voor de weg, waarvan de helft bestemd is voor het zo goed mogelijk inpassen van de snelweg in het landschap.

Bron: Dagblad Zaanstreek