Bruggenbouwer Frits Palmboom supervisor ZaanIJ

Artikel geplaatst op: 21 september 2012

Het college van Zaanstad heeft Frits Palmboom aangesteld als supervisor ZaanIJ. In deze onafhankelijke rol adviseert Palmboom het bestuur van Zaanstad gevraagd en ongevraagd over alle voornemens, plannen en projecten binnen het programma ZaanIJ.


De gemeente Zaanstad zet met de aanstelling van Palmboom een nieuwe stap in het proces van duurzame ontwikkeling van de ruimtelijke kwaliteit van de stad zoals beoogt met het Ontwikkelingsplan ZaanIJ. Portefeuillehouder Ruimtelijke Ontwikkeling Dennis Straat: ‘Frits Palmboom heeft een grote staat van dienst op het gebied van stedenbouw en landschap. Zijn aanstelling als supervisor ZaanIJ is een extra kwaliteitsimpuls voor de duurzame ontwikkeling van de stad die we voorstaan. Ik ben er erg blij mee.’

ZaanIJ maakt onderdeel uit van een langdurig proces om de kwaliteit van wonen en werken in Zaanstad te vergroten. De rol van de supervisor hierbij bestaat uit het borgen van de continuïteit en kwaliteit van de ruimtelijke ontwikkeling en transformatie. Hij wordt hierin bijgestaan door Onno Vlaanderen, die in de rol van previsor vanuit de Welstandscommissie mee adviseert over de ruimtelijke kwaliteit.

Bruggenbouwer
Als opsteller van het Ruimteplan ZaanIJ heeft Palmboom laten zien te beschikken over het vermogen om de ruimtelijke opgaven binnen ZaanIJ te doorgronden en te vertalen naar spelregels voor verdere ontwikkeling. In de rol van supervisor is het onder meer zijn taak om als bruggenbouwer partijen te verbinden en inspireren.

Hij wordt geroemd om zijn vermogen uiteenlopende partijen bijeen te brengen met projecten van hoge kwaliteit als resultaat. Zo was hij onder meer betrokken bij het stedenbouwkundig ontwerp van IJburg (Amsterdam), Ypenburg (Den Haag) en Leidsche Rijn (Utrecht).

Palmboom is mede-eigenaar van stedenbouwkundig bureau Palmbout Urban Landscapes.