Woonboot bewoners

Artikel geplaatst op: 26 mei 2009

Hier vindt u een brief van het platform Woonboot Bewoners dd. 26 mei 2009. Sedertdien hebben een aantal gesprekken plaatsgevonden.


Platform Zaanse Woonboot Bewoners

Aan de Raadsgriffier van gem. Zaanstad

Mw. Drs. L.Randsdorp
Postbus 2000
1500 GA Zaandam
 
Zaandam 26-5-09
 
Geachte mevrouw Randsdorp,

Misschien wat laat maar toch een reactie op uw brief d.d. 4-5-09. Allereerst dank voor de manier waarop u onze klacht onder de aandacht van de raadsfracties heeft gebracht.

Onze eerste reactie op de argumenten van de fracties, in uw brief verwoord, was er een van teleurstelling en berusting. In ons gesprek leek het er nog op dat de raad onze kritiek op de inspraak echt serieus wilde nemen. Uit uw brief blijkt van niet. In tegendeel. We hebben ons daarom serieus afgevraagd of we ons nog verder druk moesten maken. Het ketst toch af op het gebruikelijke gladde oppervlak van het formele politieke pantser.

Om de raad echter niet in de waan te laten dat hun mening over de huidige inspraakprocedure overeenkomt met de mening van burgers, willen we daarover toch nog wel iets kwijt.

De raad laat via u weten, dat de huidige werkvorm voldoet aan de eis van laagdrempeligheid door naast formele, informele inspraak mogelijk te maken.

Onze klacht ging in eerste instantie echter niet of die eis wel gehaald werd, maar over het, respectloos, volstrekt niet serieus nemen van de inspraak van burgers.

Dat kleine partijen door onmacht kiezen voor vergaderingen die er wel toe doen, begrijpen we. Dat de fracties van VVD, PvdA, SP en CDA ons willen doen geloven dat een wisselend woordvoerderschap helemaal geen beletsel is om tot een afgewogen fractiestandpunt te komen, vinden wij gezien de gang van zaken op de avond van 6-11-08, hoogst merkwaardig.

Op die avond werden in onze inspraak nieuwe cijfers aangeleverd die vrij fors afweken van de cijfers van de wethouder. Tussentijds fractieoverleg was qua tijd niet mogelijk, derhalve ontbrak het heel duidelijk aan een afgewogen fractiestandpunt.

Gevolg was commotie vanaf de publieke tribune mede veroorzaakt door het dociel oplepelen van en het schermen met –zo als later toegegeven door de wethouder- niet helemaal juiste, door zijn ambtenaren geleverde, gegevens.

De gang van zaken op die avond toonde de praktische onmogelijkheid aan om de geleverde inspraak serieus te nemen. Bovendien bleek dat de procedure in strijd is met de eis van laagdrempeligheid. De procedure bleek juist zeer hoogdrempelig te zijn.

Want in de commissie mochten de in de inspraak afwezige partijen en de andere (niet aanwezige bij de inspraak) woordvoerders van de grote partijen niet worden ingelicht over de door onze ingebrachte nieuwe cijfers.

Omdat commentaar en informatie vanaf de publieke tribune ook absoluut niet getolereerd werd, moest de overgrote meerderheid van de commissie het dus doen zonder de juiste -zoals achteraf bleek - cijfers van het ZWB.

Deze gang van zaken doet toch wel heel sterk verlangen naar de serieuze, minder ingewikkelde, minder tijd vergende en meer laagdrempelige inspraak van burgers rechtstreeks in een commissievergadering, compleet met wethouder en een eerste en tweede termijn..

Wij denken dan ook niet dat een betere uitleg van de huidige procedure, om de indruk van rommeligheid weg te nemen, leidt tot en respectvolle bejegening van burgers en het serieus nemen van hun inspraak.

Samenvattend
Burgers in het algemeen en zeker wij als ZWB hebben nooit de wens geuit over en zitten niet te wachten op een misplaatste vrijblijvende laagdrempeligheid, maar willen serieus genomen worden. Wij in ieder geval hebben een broertje dood aan de onneembare hoge drempel van commissies, helemaal als de inspraakmogelijkheid in het Zaanstad Beraad door politici als weinig ter zaken doende, vrijblijvende, ietwat rommelige en vooruit gezellige duiventil wordt gebruikt.

Wij hopen dat u deze brief onder de aandacht van de raad wil brengen.

Wellicht beseffen de raadsleden dat de ogenschijnlijke prachtige inspraakprocedure door burgers door aard en gebruik wordt gezien als een fopspeen voor een serieuze inspraakmogelijkheid.

Met de verkiezingen in het verschiet zou dat toch te denken moeten geven.

Vandaar alsnog onze reactie

In afwachting van uw antwoord,

Met vriendelijke groet en Hoogachtend

N.Rijks (namens het ZWB)