Cultuurhuis bij station Zaandam - optie of utopie

Artikel geplaatst op: 26 januari 2015

Regelmatig geven wij opbouwende kritiek op de plannen die tot uitvoering komen binnen het project Inverdan. De kosten daarvan leggen een aanzienlijke druk op de financi?le situatie van onze gemeente. De voorstellen van ons maar ook van anderen, om tot kostenbesparingen te komen, worden ter zijde gelegd. ?De kwaliteit moet worden gehandhaafd, van fasering in de uitvoering mag geen sprake zijn?.


Inleiding
Zoals u weet is het de bedoeling een z.g. Cultuurhuis te bouwen naast en boven het station. Commerciële partijen zijn afgehaakt vanwege de financiële risico’s. Het is de bedoeling dat Zaanse culturele- en educatieve organisaties het gebouw nolens volens gaan vullen.

Dezer dagen ontvingen wij een interessante blog waarin nieuwe gezichtspunten worden beschreven om tot een goede financiële oplossing te komen. Deze blog geven wij onderstaand weer. Het spreekt vanzelf dat wij uw mening graag over dit alternatief vernemen. Indien u positief bent willen wij hieraan graag verder werken.

Met vriendelijke groeten,

Vereniging Hart voor Stad

Bert Bok voorzitter   Will Evers secretaris


De
 

Eriks gaap blog



Geslaagd cultuurhuis: optie of utopie (2)

Laat ik nog eens terugkomen op het door B&W van Zaanstad gewenste cultuurpaleisje tegenover NS-station Zaandam. Op 28 december stelde ik op deze plek onder meer de vraag wat er terecht was gekomen van de door de gemeenteraad afgedwongen belofte dat het college op zoek moest naar één of meer commerciële partners die het cultuurhuis (mede) kunnen vullen. Sindsdien is het stil.

Ik heb me laten vertellen -correct me if I am wrong- dat een groot hotelconcern enige maanden geleden interesse toonde voor de locatie waar het cultuurhuis moet verrijzen. Geen gekke gedachte: het Inntel-hotel aan de andere kant van het spoor doet het meer dan goed en zo’n plek pal naast NS-station Zaandam en op twaalf minuten treinen van hartje is een A1-locatie voor een commerciële slaapplek.

Laten we even voortborduren op deze gedachte, in de wetenschap dat Pieter Grandiek drie dagen geleden tegen De Orkaan vertelde er niet over te piekeren om mee te verhuizen naar het nieuwe cultuurcluster. “Ik blijf zeker tot 2019 en waarschijnlijk ook nog wel daarna”, zei hij onder meer. Waarna hij zijn plannen ontvouwde om minstens één filmzaal te behouden in De Fabriek, het filmhuis waar hij al jaren het café beheert. Hij zou daarover met een Amsterdamse bioscoopexploitant in onderhandeling zijn. In de tweede zaal van De Fabriek konden dan volgens Pieter optredens plaatsvinden.

“Zaandam zou dan niet één maar twee filmtheaters krijgen”, concludeerde De Orkaan. B&W van Zaanstad willen namelijk per se een filmfunctie in het nieuwe cultuurhuis, mede te bekostigen uit de verkoop van De Fabriek. Of, bij nader inzien, toch maar niet?

De wetenschap dat de nieuwe bioscoop in de Amsterdamse Hallen binnen drie maanden honderdduizend bezoekers trok, lijkt de conclusie te rechtvaardigen dat er nog altijd ruimte is voor de ‘betere’ film. Zeg maar zoals De Fabriek die vertoont. Tegelijkertijd zijn twee filmtheaters in Zaanstad, en dan ook nog op loopafstand van elkaar, te veel van het goede. Eén van de twee zal het onderspit delven. Tenzij het college van Zaanstad momenteel dubbelspel speelt…

Zou het misschien zo kunnen zijn dat op de veel te dure plek waar het cultuurhuis moet komen een hotel verrijst? Met vergaderzalen waar Zaanstad zo’n behoefte aan heeft, zonder de bijbehorende lasten? Dat de filmtheaterfunctie van De Fabriek en het gebouw zelf in handen komen van een Amsterdamse bioscoopexploitant (met Pieter Grandiek als uitbater van het café en het podium, al dan niet samen met FluXus; die twee doen nu ook al het nodige samen)? Dat Zaanstad daardoor de subsidie aan het filmtheater kan afbouwen of zelfs stopzetten, ook al omdat die hoofdstedelijke bioscoopexploitant veel scherper kan onderhandelen over filmhuurprijzen dan De Fabriek momenteel kan? En met het uitgespaarde en zelfs binnengeharkte geld (van de Fabriek-verkoop) de Zaanse (culturele?) wereld kan steunen, bijvoorbeeld door FluXus te helpen aan een nieuw gebouw?

Samengevat:

    *Het nieuw te bouwen hotel wordt commercieel geëxploiteerd. *De gemeente komt haar afspraken na over de bouw tegenover het gemeentehuis. *De Fabriek wordt verkocht en vervolgens, subsidiearm of -vrij, geëxploiteerd door een Amsterdamse bioscoopgrootheid. *Zaanstad haalt miljoenen binnen, in plaats van ze uit te geven.


Het is zomaar een theorie. Kijk over een paar maanden nog eens wat daarvan bewaarheid is geworden. En let in de tussentijd op het moment dat de oorverdovende stilte wordt verbroken die de zes coalitiepartners vooralsnog bewaren, daar waar het gaat om de culturele toekomst van Zaanstad.

Einde weblog van Erik Schaap